Translate

Viktig melding

Fensfeltet​

​Hva er fensfeltet?

For 580 mill år siden var det en spesiell vulkan på det som i dag er Fen. I dag er det bare rester av tilførselsrøret igjen av vulkanen som la grunnlaget for at området nå inneholder sjeldne jordarter, REE. REE er forkortelse for Rare Earth Elements. Dette er en samlebetegnelse for ulike metaller som har unike egenskaper. Fensfeltet har en høy konsentrasjon av slike metaller, og en beliggenhet som gjør at utvinning kan bli mulig. REE brukes i mobiltelefoner, laptoper, elektriske biler, forsvarsmateriell og mange andre produkter som inngår i det grønne skiftet. Det er fortsatt ikke 100 % påvist at REE’ene på Fen kan utnyttes, men det er nå flere firma som undersøker mulighetene, og optimismen er stor.

For å si mer om det potensielle ressursgrunnlaget har det vært behov for å innhente mer kunnskap. Nærings- og fiskeridepartementet bevilget i 2017 midler til to lange kjerneboringer på Fensfeltet, for å sondere om de sjeldne jordartsmetall-førende bergartene fortsetter 1 km ned i dypet. Arbeidet med boringene og tilhørende undersøkelser ble startet opp i november 2017, og ble utført av NGU i samarbeid med Regiongeologen for Buskerud, Telemark og Vestfold.

Regiongeologen i Vestfold og Telemark har gjennomført en geologisk kartlegging av Fensfeltet. Han konkluderer med at Fensfeltet, antagelig er den største REE-forekomsten av REE-fluoro-karbonater/monazitt i Europa.

Det betyr at REE-mineralene på feltet er så godt kartlagt at de kan kalles for exploration target. Begrepet brukes når mineralforekomster kan undersøkes videre for mulig gruvedrift.

Det er flere selskap som har rettigheter på Fensfeltet. Direktoratet for mineralforvaltning (forkortet DMF) har et kart som viser hvilke områder hvor de har gitt rettigheter. Dette kartet finner du her. REE er Statens mineraler. På DMF sine nettsider kan du lese hva dette betyr.

Fensfeltet har fått stor internasjonal og nasjonal interesse i de siste årene, særlig etter at vesten ble for alvor klar over sin avhengighet av kritiske mineraler etter Russlands invasjon av Ukraina i 2022. REE’er regnes som kritiske mineraler for det grønne skiftet, men de er også strategiske mineraler i forsvarsteknologi. Derfor er blant annet EU svært opptatt av om det er mulig å utvinne på Fensfeltet. Det er et svært høyt press på Nome kommune om å bidra til å sikre mineralene for utvinning.

Før selskapene kan starte med gruvedrift, må de få tildelt konsesjon av DMF. Det skjer etter en trinnvis modell, hvor selskapene starter med leting og etter hvert søker om konsesjon. Det kreves svært mange

Det er kommunen som er myndighet for arealavklaring, og denne avklaringen er nøkkelen til konsesjon. Kommunen spiller derfor en svært sentral rolle i konsesjonsprosessen. DMF vil gi konsesjon når selskapene kan vise at de:

  1. Utvikler varige arbeidsplasser og skaper lokale verdier
  2. Skaper minst mulig avfallsmasser
  3. Begrenser natur og terrenginngrep

Selve konsesjonsprosessen ser slik ut:

Tidslinje konsesjonsprosess - Klikk for stort bilde

 

 

 

Fensfeltet inneholder også det radioaktive stoffet thorium, og området ligger rett ved Norsjø som er drikkevannskilde for rundt 100.000. Derfor må alle forhold rundt stråling og miljø være ivaretatt. Det er selskapene som skal sørge for at dette er utredet, og kommunen passer på gjennom planarbeidet.

Hvis du har innspill til kommunen eller du lurer på noe, så kan du sende det til kommunen på denne nettsiden.

Hvis du vil lese mer om Fensfeltet kan du klikke på denne lenken.

Tilbakemelding