Translate

Viktig melding

Helikoptermålinger over Fensfeltet

Norges geologiske undersøkelse (NGU) vil i månedsskiftet mai-juni utføre geofysiske målinger med helikopter over Fensfeltet ved Ulefoss i Nome kommune. 

Hensikten med målingene er generell geologisk kartlegging, og kartlegging av naturlige forekomster av uran og thorium. Målingene vil også styrke kartleggingen av geologiske ressurser i fylket. 
 

Detaljert bilde av geologien

Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i parallelle linjer i retning nord - sør, og med høyde cirka 50-80 meter over bakken i en hastighet på cirka 90 km/t. På helikopteret er det montert en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt. I tillegg blir det samlet inn informasjon om naturlige radioaktive elementer i bakken. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien og naturlig radioaktivitet i området.
Resultatene fra undersøkelsen kan først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser. 
 

En ukes måling

Målelaget består av to piloter fra helikopterfirmaet Pegasus Helicopter og en operatør fra Terratec geophysical services. Målingene vil vare i cirka en uke. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø, og sterk vind. Hvis solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet, blir det heller ikke foretatt målinger. 
NGU vil utføre målingene i nært samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres.
 

Ved spørsmål, ta kontakt med: 

Sjefingeniør Frode Ofstad mobil 909 52 158, e-post frode.ofstad@ngu.no
Seksjonsleder Marco Brönner mobil 486 07 696, e-post marco.bronner@ngu.no
 

Bilde av helikopter - Klikk for stort bildePegasus-helikopter: Slik ser helikopteret som vil gjøre kartleggingen ut. Pegasus Helicopter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tilbakemelding