Mat i barnehagen

Klikk for stort bilde

Klikk for stort bilde

Barn trenger sunn og variert mat. Barn har godt av å venne seg til forskjellige typer mat fra de er små. Introduksjon av matvarer i spedbarnsalderen kan påvirke smakspreferanser og kosthold i voksen alder.

De som lærer seg å like mye forskjellig mat som små, vil høyst sannsynlig like denne maten som voksne. Forholdet til mat og måltider preges av de måltidserfaringene barnet får. I barnehagealder er barn opptatt av hva andre spiser. De vil gjerne gjøre det samme som foreldre, søsken og andre trygge modeller. Barn har også lyst til å gjøre som andre barn, og påvirkes av de andre barna i barnehagen. Barnehagen blir derfor en viktig arena for et sunt og variert kosthold.

Barnehagen skal i følge rammeplanen bidra til at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper når det gjelder kosthold, hygiene, aktivitet og hvile.
Helsedirektoratet har laget retningslinjer for matserveringen i barnehager. Vi jobber i tråd med disse retningslinjene med det dere betaler inn hver måned i matpenger som ramme. Det skal dekke utgiftene til to måltider, melk og frukt/grønt.

 

Brød og pålegg:

Vi serverer barna brød eller knekkebrød fra grove kornprodukter.

Påleggssortene vi vanligvis serverer er gul ost, brunost, skinke, servelat, salami, skinkeost, baconost, leverpostei, kaviar, fiskepudding, makrell i tomat og egg.
De kan pynte skivene med salat, paprika, tomat og agurk. Som drikke får barna lettmelk eller vann. Vann er tørstedrikk mellom måltidene.
Barna får servert frukt og grønt som eple, banan, appelsin, pære, druer, gulrot, bær, vannmelon, kiwi, nektarin osv.

 

Varme måltider:

De varme måltidene blir servert hver 3. uke. De er barnevennlige og varierte slik at barna får ulike smaksopplevelser. Vi serverer fisk, kjøtt, grønnsaker, potet, ris, fullkornpasta, grøt, suppe med mer.

 Er det fest får barna noen ganger is, boller, kake e.l.

 

Antall måltider:

Det er tre måltider i barnehagen.

  • Frokost før kl 8 for dem som ikke har spist frokost hjemme. Foreldrene tar med frokosten.
  • Ca kl 11.00 er det lunsj som barnehagen serverer.
  • Ca kl 14.00 er det et enkelt måltid med knekkebrød, frukt og grønnsaker som barnehagen serverer.

Vi vasker alltid hendene før vi spiser, og legger til rette for et trivelig spisemiljø. Vi småprater og koser oss sammen rundt matbordet.