Informasjon fra ordfører 23. desember 2021

Nå har de fleste av oss tatt juleferie.

Det ble ikke den desember vi hadde sett for oss, ikke dette året heller. Vi måtte nok en gang avlyse sammenkomster i førjulstida. Trist for alle, verst for restauranter, artister og andre som vanligvis har god omsetning i denne tida, og som hadde fortjent det så veldig dette året.

Håper likevel alle har hatt ei fin førjulstid på sitt vis.

Pandemien slutter ikke å spre om seg, derfor er det fortsatt så viktig med så mange smittevernstiltak.

Når vi går inn i jula, er fortsatt deler av Nome sjukeheim stengt for besøk. Dvs at på bo- og behandlingsavdelingen er det ikke tillatt med besøk, foreløpig fram til 27. desember.  På de andre avdelingene er det igjen åpent før besøk, men etter avtale med ansatte.  Det er trist å tenke på at mange beboere ikke får besøk av sine pårørende i julehøytida.

Jeg vet de ansatte gjør sitt ytterste for at julehøytida likevel skal bli så fin som mulig for beboerne på sjukeheimen.

Vi har i desember hatt smitte i både skoler og barnehager, noe som har resultert i noen stenginger, noe hjemmeskole, noe kortere åpningstider.

Den beskjeden som gjelder i dag, er at alle over nyttår møter på skoler og i barnehager. Blir det endringer, vil beskjeder komme.

Følgende åpningstider gjelder i jule- og nyttårstida

Test- og smittesporingstelefonen tlf. 951 65 411

 • Julaften 24.12: kl. 10-12
 • 1. juledag 25.12: kl. 10-12
 • 2. juledag 26.12 : kl. 10-12
 • Mandag 27.12 – torsdag 30.12 : kl. 0800-1530
 • Nyttårsaften 31.12: kl. 10-12
 • 1. nyttårsdag 01.01: kl. 10-12
 • 2. nyttårsdag  02.01: kl. 10-12

Vaksinasjonstelefonen tlf. 409 13 179 

 • Torsdag 23.12: stengt
 • Julaften fredag 24.12: stengt
 • Mandag 27.12 – onsdag 29.12: kl 09.00 – 11.30
 • Torsdag 30.12: stengt
 • Nyttårsaften fredag 31.12: stengt

Om det ikke blir store utbrudd i høytida, vil ikke smittetallene bli opplyst fra dag til dag. Det er viktig at ressurser blir benyttet der behovet er mest påtrengende.

Mange ansatte i helse og omsorg jobber svært mye i denne tiden, og får ikke de feriedagene i jula mange hadde sett for seg.

Jeg vil benytte anledningen til å takke alle som står på ekstra, en spesiell takk til alle som jobber også i høytida💐, mens vi andre kan nyte gode feriedager

Husk smittevern!

Så ønskes alle ei riktig god, fredfylt og frisk jul🎄❤️

 

Ordfører Bjørg

10. desember 2021

Det var ikke denne julegaven vi hadde ønska oss. Likevel, nå er restriksjonene her igjen - og alle oppfordres på det sterkeste å følge smittevernreglene.

Det er økende smitte i Nome, derfor blir ikke førjulstida som vi hadde sett fram til. De smittede er i dag i større grad enn tidligere barn og unge. Det har selvfølgelig med at barn ikke er vaksinert i stor grad, heldigvis blir de fleste ikke veldig syke. Likevel, det er mange utfordringer; barn smitter i stor grad andre familiemedlemmer. I tillegg kreves omsorg, sånn at foresatte blir borte fra jobb. Det igjen resulterer i stort trykk på helsevesenet, som er presset fra før i og med mange ekstra arbeidsoppgaver i en pandemi.

Vi blir opplyst gjennom media at det er stort press på helsetjenestene. Det gjelder også i Nome, mange er slitne etter nå snart nesten to år med krevende arbeidsoppgaver. Mange jobber mye ekstra, rett og slett for at det nesten ikke er vikarier å oppdrive.
All respekt til alle dere🌺
Derfor kjære Nomefolk, om dere opplever at servicen ikke er helt på topp til en hver tid, eller en ikke får svar så raskt som en ønsker - det er ikke for at helsepersonale ikke vil - de har ikke nok tid! Det er stort arbeidspress også innenfor oppvekst, med for få ansatte av samme grunn der.

Ansatte i skole og barnehage har vanskeligheter med å holde avstand, og føler nok ekstra på å være utsatt for smitte. Forståelig nok!
Mange hevder at skolene og kanskje barnehagene bør stenges fram til jul, det hadde nok løst en del utfordringer og kanskje redusert smitte - likevel, det vil være en stor utfordring for helseetaten og næringslivet generelt, i og med mange foreldre da må være hjemme med barn. Så er både den tidligere regjeringen og dagens klare på at barn og unges hverdag skal være mest mulig normal. Noen barn har det ikke så bra om de ikke har tilbud å gå til, både på dag- og kveldstid.

Vaksineringen går etter planen i Nome, og alle over 65 år skal ha fått tilbud om en 3. vaksine før jul. Håper alle takker ja til det tilbudet! Det må nok en gang oppfordres til å ta vaksine! Ellers gjelder de kjente rådene, bruk munnbind, hold avstand og vask hender.
Hold deg hjemme om du har symptomer.

I dag ble det meldt om nye positive tester ved begge skolene, på mottaket, på Ringsevja, samt ikke minst ved Nome sjukeheim. Sjukeheimen stenges derfor for besøk foreløpig fram til 14. desember. Det er trist for både beboere og pårørende, men er et nødvendig grep.
Så er disse ekstra restriksjonene svært vanskelige for kulturliv og serveringsbransje.

Spisestedene så nok for seg ei førjulstid med julebord og mye gjester, og som kanskje ville rette opp en del av det sviktende salget tidligere i år. Sånn ble det ikke, min oppfordring er igjen; handle lokalt - forsøk å gå i butikken på tider der «ikke alle andre gjør det», bestill take away fra spisestedene våre!

Ta vare på dere selv og hverandre og ha ei fortsatt fin førjulstid😷🧑‍🎄

 

Mvh
Ordfører Bjørg

25. november 2021

Vi er dessverre ikke ferdige med denne pandemien, vi føler alle nå det er tyngre å være opptatt av smittevern - vi er rett og slett leie alle sammen;
Likevel må jeg nok en gang minne om viktigheten av at alle følger anmodningene.

Denne uka har vi et utbrudd på Nome videregående, avdeling Lunde. Det er foretatt massetesting og skolen er i
høy beredskap. 14 tilfeller er foreløpig påvist, disse er knyttet til flere andre kommuner, det er sannsynlig at det kommer flere positive tester de nærmeste dagene.

Elever og ansatte ble testet onsdag og vil testes igjen på fredag og mandag. Deretter vil klasser med smitte testes to ganger i uka til det ikke påvises smitte lenger.

Så er det ekstra kjedelig å minne om dette i tida vi går inn i. Det er ikke innført nye restriksjoner; Det er «lov» å arrangere julegrantenning, juleselskap og julekonserter, men BRUK FORNUFT!

Anmodning fra Helseetaten:

 • Med økning i smitte både nasjonalt og lokalt anbefales det nå å bruke munnbind innendørs på steder man ikke kan holde 1 meter avstand.
 • Hold deg hjemme hvis du er syk
 • Ved symptomer på luftveisinfeksjon oppfordres det sterkt til du tester deg, og at du holder deg hjemme.
 • Om du har tester negativt anbefales det likevel å ikke bevege seg ute mer enn nødvendig før man er frisk.

Det er krevende å få «kabalen» til å gå opp. En skal holde seg hjemme så snart en merker symptomer, dette fører til høyt sykefravær. Noe som igjen medfører bekymring for om det til en hver tid er nok folk på jobb til å utføre oppgaver - når det er mangel på vikarier, blir belastningene større på de som er på jobb. Dette gjelder absolutt innen for helse, skole og barnehager, men sikkert også i næringslivet ellers - dette er også en viktig grunn til å ta smittevern på alvor!

Takk til alle som bidrar med alt ekstra arbeid denne situasjonen krever!

Så ser vi at det er et nytt utbrudd i Bø, så om du har oppholdt deg på disse stedene forrige helg, får du følgende anmodning:
Alle som var på Kroa i Bø og på The Bull Inn i Bø fredag (19.11) og lørdag (20.11) til å være spesielt oppmerksomme på symptom og teste seg dersom de utvikler symptom.

Så er det sånn nå at vi selv kan benytte hurtigtaster om vi har symptomer. Dette kan enten fås ved
henvendelse på tlf 951 65411 eller kjøpes på apotek.

Får du positiv hurtigtest hjemme, gjelder følgende: gå i isolasjon straks
informer de du har vært i nær kontakt med de siste dagene

Ta kontakt på test- og smittesporingstelefonen tlf. 951 65 411
Åpen mandag - fredag kl. 08.00 - 18.00, lørdag - søndag kl. 12.00 - 14.00

Ønsker alle ei fin førjulstid❣ 

Mvh
Ordfører Bjørg

12. septmeber 2021

Vi har hatt en fantastisk sommer, preget av pandemi, men solrik og fin. Det har vært full aktivitet gjennom hele sommeren i helse og omsorgsetaten med testing og smittesporing, samt vaksinasjon. Takk til alle som bruker både helger og planlagt ferie til dette arbeidet

Mange av oss er nå fullvaksinerte, og det er de unge sin tur.

Vi følger som tidligere anbefalingene fra nasjonalt hold, og igangsetter vaksinasjon av ungdom.

Likevel, i uke 37 har vi bare Moderna/Spikevax vaksine tilgjengelig, vi er avhengige av hvilke vaksiner vi til en hver tid mottar.

Kommunene har fått beskjed om at 16 - 17-åringer skal ha Pfizer/Comirnaty vaksine. Vi må derfor utsette timene til 16 - 17 åringer til uke 38.

Nye timer er tildelt eller tildeles så fort som mulig.

Bor du på hybel i Nome?
16- og 17-åringer som bor på hybel i Nome kan også vaksineres her. De kan ta kontakt på vaksinasjonstelefonen tlf. 409 13 179.

Selv om mange av oss som nevnt nå er fullvaksinerte, er det fremdeles en del innbyggere som har valgt ikke å ta vaksine.

Husk: Den beste sikkerheten for å unngå flere smittetilfeller er at flest mulig vaksineres i tråd med anbefalinger fra nasjonale myndigheter.

Som kjent vil barn ned til 12 år også få tilbud om vaksine. Dette vil det komme mer informasjon om direkte fra skolene.

De «gamle» rådene gjelder og er viktige fortsatt:

 • vask hender
 • vær hjemme samt ta test om du har symptomer
 • hold avstand

Bjørg ordfører

5. juli 2021

Vi har hatt en oppblomstring av coronatilfeller i Nome den siste tiden. Situasjonen nå er at de fleste beboere på Nome mottak er friske og ute av isolasjon. De få som fortsatt er i isolasjon vil være ute i løpet av noen dager. Det er gjort en stor og god jobb på mottaket for å hindre spredning, noe som er ekstra utfordrende i og med at mange bor tett. Utbruddet kunne blitt mer omfattende om det ikke ble handlet så raskt og tatt på største alvor både blant ansatte, beboere og helsepersonell.

Nå har vi et nytt utbrudd, der smittesporing har vært krevende, og i dag, mandag, er over 70 personer satt opp til testing, mange av dem nærkontakter til dette utbruddet. 

Vi er fortsatt i en noe uavklart situasjon, og vil derfor minne om at smittevern må tas på høyeste alvor. Folkehelseinstituttet og kommuneoverlegen fremhever at i denne situasjonen er det viktig å benytte munnbind, derfor vedtok formannskapet en forlengelse av dette påbudet foreløpig fram til fredag 9. juli.

Vi har nye møter i beredskapsledelsen, og vil komme med ny informasjon når den foreligger.

Det er planlagt møte tirsdag ettermiddag, etter at resultatene fra dagens tester er kjent.

Nyt sommeren, men hold avstand!

4. juni 2021

Vi er glade for å melde om at vi de siste ukene ikke har hatt nye smittetilfeller i Nome.
Vi har av den grunn ikke fornyet forskrifter som ble vedtatt 11. mai.
Fra i dag gjelder nasjonale retningslinjer.
Det er mange regler å gjøre seg kjent med, følgende er viktig å gjøre seg kjent med:

Sosial kontakt
Maks ti gjester, med oppfordring til å møtes utendørs. Om dette fine været fortsetter, så er det jo bare fint og treffes ute.
Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men man må kunne holde avstand.
Hold 1 meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller 1-2 faste kontakter om du bor alene. Dette gjelder ikke for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det kan hindre normal drift av tjenestene.
Ved besøk hjemme regnes ikke beskyttede (fullvaksinerte, de med 1 dose vaksine etter tre uker, de som har hatt covid-19 siste 6 måneder) med i antallsbegrensningen, men det må fortsatt være mulig å holde avstand.

Restauranter, kafeer, barer
Skjenkestopp kl. 24.00.
Minst 1 meters avstand mellom gjester utenfor samme husstand.
Det skal registreres kontaktopplysninger til de gjestene som samtykker til det.

Reglene for arrangementer er som følger:
Maks 20 personer på private sammenkomster utenom i eget hjem, som for eksempel en bursdag i leid lokale.
Maks 30 personer utendørs.
Maks 50 personer på innendørs arrangement uten faste tilviste sitteplasser, men likevel inntil 100 personer på innendørs arrangement som samler deltakere under 20 år som tilhører samme kommune.
Maks 200 personer på arrangementer innendørs hvor alle i publikum sitter på faste, tilviste sitteplasser.
Maks 200 personer på arrangementer utendørs, men 600 personer (fordelt på 3 kohorter á 200 personer) hvis de sitter på faste tilviste plasser og det er to meters avstand mellom kohortene.

Idretts- og fritidsaktiviteter
Barn og unge under 20 år kan trene og delta på fritidsaktiviteter som normalt. De unntas fra anbefalingen om én meters avstand. Dersom barn og unge trener/øver med et lag, en forening eller lignende i en annen kommune, vil de kunne konkurrere med dette laget/denne foreningen så lenge smittesituasjonen tillater det. Barn og unge under 20 år som driver med idretter som ikke innebærer nærkontakt, kan delta i idrettsarrangementer utendørs som samler deltakere fra samme idrettskrets eller region der region brukes som geografisk inndeling.
Lag fra små kommuner som ikke har andre motstandere i kommunen, kan reise til nabokommunen for å konkurrere såfremt kommunene har samme smittenivå.
Voksne over 20 år kan drive organisert trening og øvrig aktivitet innendørs i grupper på inntil 20 personer, og utendørs i grupper på inntil 30 personer, så lenge de kan holde minst én meters avstand.

Den viktigste endringen fra i går er at det ikke lenger er påbud om munnbind, det er likevel greit å bruke dette om du føler det er vanskelig å holde avstand.
I tillegg er det nå anledning for restauranter og spisesteder å ha åpent til kl. 24, samt skjenking uten servering.

Vedr vaksinasjon, så er mange vaksinert denne uke, så vil tilgangen de neste ukene være noe redusert, pga nylig vedtatt endring i fordelingen av doser. Tilgangen vil øke igjen i juli, mange får i disse dager SMS med mulighet for å bestille time, viktig å bestille, og spesielt viktig å møte opp til avsatt time.

Ha en fin sommerhelg i Nome - men husk fortsatt på smittevern, hold avstand og ta en test om du har symptomer!

Bjørg ordfører

22. mai 2021

regnbue - Klikk for stort bilde 
Det er mye smitte rundt oss nå. Det siste er det store utbruddet i Midt Telemark, noe som er krevende for hele bygda og kommunen, men selvfølgelig verst for de som er og blir smitta.

I Nome er det ikke meldt om nye smittetilfeller de siste dagene, det vil ikke si at vi «slipper unna»; vær forsiktige alle, og følg smittevernreglene.
Hold avstand og bruke munnbind.
Vi er inne i nok en langhelg, og det er fristende å gå ut og treffe venner. Det oppfordres likevel til å begrense sosial kontakt og antall nærkontakter. Vi vaksinerer hver uke, likevel er de fleste av oss fortsatt ikke vaksinert.
Hold ut, selv om vi alle er leie. 

Fortsatt god pinse, vi får minne oss på at det blir grønt og fint av alt dette regnet.


Ordfører Bjørg

31. mars 2021

Påskebilde - Klikk for stort bilde 

Det er gledelig å melde at det fortsatt ikke er registrert nye smittetilfeller i Nome.

Nome kommune har innført strenge smittevernstiltak, nettopp med tanke på å unngå ny smitte. Takk til alle som bidrar, selv om det er aldri så kjedelig!

En ekstra takk til de som må jobbe også i påsken - og en spesiell hilsen til alle som bidrar i arbeidet med testing og smittesporing!

Ved behov for testing i påskeuken, så er det muligheter for det hver dag, enten i Nome eller i Midt Telemark. Oversikt finnes på www.nome.kommune.no.

Det meldes at vi i uke 14 vil motta ca 180 vaksinedoser. Dette er en god økning fra det som er mottatt tidligere, og vaksinasjon i aldersgruppen 65 - 74 år samt personer 18 - 64 år med enkelte underliggende sykdommer skal igangsettes. Innkalling kommer.

Til alle; nyt våren, ta vare på hverandre og god påske🐣🐥


Ordfører Bjørg

 

16. februar 2021

Vi har for tiden ingen smittede av corona i Nome, og er godt i gang med vaksinering.

De fleste over 85 år er nå ferdig vaksinert, og vaksineringen av innbyggere mellom 75 og 84 år er i gang. Alle blir kontaktet for å få timeavtale.

Om du mot formodning er over 85 år og ikke er blitt kontaktet, ber vi om at du ringer vaksinasjonstelefonen nr 40913179.

Vi er glade for at det for tiden ikke er noen smittede, det betyr at innbyggerne fortsatt tar smittevern på alvor.

Det er viktig at dette fortsetter, hold avstand og vask hender!

Ja det er kjedelig, vi er leie av dette alle sammen - likevel, vi må være flinke ei stund til, så vil vi se at smitten også nasjonalt avtar etter hvert som flere vaksineres.

Det er lov å dra på vinterferie - det er lov å kose seg - likevel, husk smittevern, også om du drar ut av kommunen og til andre steder der det kanskje fortsatt finnes smitte!

Ordfører Bjørg

 

8. januar 2021

Det er denne uke meldt om et nytt smittetilfelle i Nome.

På nyttårsaften fikk vi et positivt tilfelle på Nome sjukeheim, alle andre tester i den forbindelse på institusjonen er negative. I tillegg er jeg glad for å kunne si at det også etter forholdene står bra til med pasienten.

Så innførte regjeringen ennå strengere smittevern i starten av denne uken. Det fører til både nye utfordringer og frustrasjon hos mange - likevel - hold ut! Det finnes dessverre ikke noe valg.

Folk i Nome er gode på smittevern, det er som kjent det viktigste for å holde smitten nede.

Selv om det ikke er så behagelig å bruke munnbind, så er det fint å se at flere og flere gjør det.

Alle kommunale idretts- og kulturbygg i Nome er stengt etter anmodning fra regjeringen. Det samme gjelder Nome kino.

Aktiviteter i kommunale lokaler og i kommunal regi blir utsatt til etter 18. januar.

Vi har oppfordret alle lokale lag og organisasjoner til å følge dette rådet, og er glade for å se at anmodningen følges opp!

Nå står ei ny helg for døren, og oppfordringen er fortsatt og ikke foreta unødvendige fritidsreiser, og heller ikke ha besøk i hjemmet.

Vi har heldigvis fått litt snø, og det meldes om minusgrader og litt sol i helga, så oppfordringen må være
- bruk mulighetene i egen kommune, det finnes muligheter både i skiløyper, skøytebaner og naturområdene.

God helg!

Hilsen
Ordfører Bjørg

14. desember 2020

Vi har fortsatt lav smitte i Nome, og er glade for det. Takk for at dere tar smittehensyn. Vi nærmer oss jul og dermed er julehandelen nå på sitt høyeste.

Ta med deg disse rådene før du drar på handletur:

JULEHANDEL OG SMITTEVERN

De generelle anbefalingene er å holde seg mer hjemme og treffe færre folk. Men handle må vi, og dersom alle følger råd og anbefalinger drar vi lasset sammen.

Råd til deg som handler

 • Hold deg hjemme hvis du er syk.
 • Handle gjerne på tidspunkter da det er færre kunder i butikkene.
 • Hold minst 1 meters avstand til andre kunder og betjeningen.
 • Vask hender eller bruk hånddesinfeksjon hyppig.
 • Utsett handlingen til senere om du ser at det er trengsel.
 • Ikke utsett julehandelen til de siste dagene før jul om du har mulighet til å gjøre den unna tidligere.

Bruk av munnbind veier ikke opp for manglende avstand.

Det er nå store smitteutbrudd i Grenlandskommunene. Det er ikke forbudt å dra på handletur dit, men ta ekstra hensyn, sånn at du unngår å ta med smitte tilbake.

Det kommer spørsmål om skolene også i Nome bør stenge fra 18. desember. Dette er vurdert i beredskapsledelsen, og foreløpig konklusjon er at skolens siste dag før jul er 22. desember. Dette på bakgrunn av lav smitte og at ekstra fridager må tas igjen løpet av skoleåret.

Når det gjelder selve julen, gjelder følgende:

Juleråd korona - Klikk for stort bilde

 

21. oktober 2020

Vi har pr i dag ingen corona-tilfeller i Nome. Det er likevel viktig at vi fortsatt ivaretar smittevern. Vi ser oppblomstringer i andre deler av landet, det er derfor all grunn til fortsatt å overholde de tiltak som gjelder.

Retningslinjer for barn i barnehage og barneskole

 • Barn med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon skal ikke komme i barnehagen/på skolen. Hvis barnet har luftveissymptomer uten feber og hoste (f. eks sår hals og/eller rennende nese), kan foreldre se an tilstanden hjemme i 2 dager.
 • Hvis ingen bedring etter 2 dager: barnet bør testes.
 • Hvis bedring etter 2 dager: Barn som har god allmenntilstand etter gjennomgått luftveisinfeksjon, kan komme tilbake i barnehage/skole. Det betyr at allmenntilstanden avgjør NÅR barn kan komme tilbake i barnehage og skole.

Retningslinjer for elever på ungdomsskolen og videregående

 • Elever med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon skal ikke komme på skolen. Eleven bør testes så raskt som mulig. (Symptomer kan være sår hals, rennende nese, feber, hoste, redusert  smak og luktesans, tungpust)

Retningslinjer for voksne

 • Voksne med nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjon, bør testes for covid-19 så raskt som mulig. (Symptomer kan være sår hals, rennende nese, feber, hoste, redusert smak og luktesans, tungpust)
 • Ved negativ test: ansatt kan tilbake på jobb/omgås andre når ALLMENNTILSTANDEN tillater det. Man trenger ikke å være symptomfri.
 • Ved behov for test, kontakt Nome legesenter 35008600 eller SMS til 2097 Nome legesenter, navn, fødselsdato TEST for å avtale test.

Lavt sykefravær er et mål i arbeidslivet i normale tider, det er ikke denne høsten det skal være mest fokus på det. Har du en av symptomene nevnt over, bør du absolutt holde deg hjemme, samt teste deg.
Det er bedre med noen dagers fravær enn at hele bedriften kanskje må i karantene.

Serveringssteder er nå pålagt å registrere gjester med kontaktopplysninger (gjesten må samtykke).

Dette for å ha mulighet for smittesporing ved et evt. utbrudd. Da er det ikke morsomt om gjester registrer seg med navn som Donald Duck etc - som noen har gjort.

Husk - det gjelder egen og andres sikkerhet!

Vi nærmer oss Halloween, den blir også annerledes dette året. Det er ikke forbudt å banke på dører, men husk følgende:

 • Både de som ringer på og de som åpner døren må være friske.
 • Gå i små grupper og med de man er sammen med til vanlig.
 • Hold avstand til andre grupper dersom det oppstår kø utenfor enkelte hus.
 • Den som åpner døren, er den som deler ut godteri. Husk rene hender, eller bruk skje.
 • Vent med å spise godteriet til runden er ferdig og man har fått vasket/spritet hendene.
 • Ikke del godteri.

Ta vare på deg selv og de rundt deg🌱🌿

Mvh ordfører Bjørg

11. november 2020

I den pågående debatten om mat i barnehagen under korona-pandemien, ble det stilt spørsmål fra kommunestyrerepresentant Linda Thorstensen til ordfører.

Det ble gitt følgende svar:

1. Kan ordføreren garantere for at ordningen med foreldrebetalt matservering i barnehagene kommer i gang igjen så snart kommunens beredskapsgruppe mener det er forsvarlig i forhold til Covid-19?

Ja, matservering skal ikke utgå på permanent -bakgrunnen for at matservering midlertidig er stoppet, er tilbakemeldinger fra barnehagene om utfordringer med å gjennomføre dette i en tid med mange ekstra oppgaver rundtsmittevern og renhold.

2. Har barnehagene i Nome ekstraordinære og mer ressurskrevende smittevernstiltak enn nasjonale føringer tilsier, eller hva Midt-Telemark kommune forholder seg til?

Barnehagene i Nome har ikke ekstraordinære og mer ressurskrevende smitteverntiltak enn nasjonale føringer tilsier.

Det handler ikke om at maten i seg selv gir noen økt fare for smitte, det handler mer om de andre tiltakene som må gjøres, og barnehagepersonalets tid til å gjøre alle oppgavene. Korona har medført en del ekstra arbeid for barnehagepersonalet som i vår opplevde rødt nivå hvor det var veldig styrt hvordan dagene skulle gjennomføres.

Det ble mange ekstra oppgaver på grunn av renhold, som skulle hindre smitte.

Både barna, barnehagelokalene og lekene trengte stadig en vask. Nå er vi inne i gult nivå, og det er ikke lenger like strengt. Det betyr likevel ikke at barnehagepersonalet har samme dager som før korona. Det er IKKE like stor mulighet til å samarbeide og hjelpe hverandre, barn og personalet skal helst holde seg til sin avdeling.

Det er fortsatt behov for ekstra renhold og ekstra rutiner for å ivareta smittevern.

Testing og påfølgende karantene for personalet, gjør også at det stadig er noen av det faste personalet ikke er på jobb.

Nome kommunes barnehager følger bemanningsnormen, og har minst like god bemanning som andre barnehager,

Forskjellig fra Midt-Telemark kommune er at Nome kommune har en time lengre åpningstid! Den lange åpningstiden gjør at personaltettheten gjennom dagen er dårligere hos oss.

På bakgrunn av ovennevnte, og også på grunn av kommuneoverlegens anbefaling, valgte beredskapsledelsen å støtte oppvekstetatens anmodning om at mat ikke skulle innføres så lenge smitteverntiltakene er på dette nivået.

Kommunene har anledning til å innføre lokale bestemmelser.

Tilbudet om mat i barnehagene vil bli fortløpende vurdert.

3. Ønsker ordføreren at barnehagetilbudet slik det presenteres på kommunens hjemmesider skal opprettholdes fra januar 2021?

Ordfører mener tilbud om mat i barnehagen er et godt tilbud, som absolutt ønskes videreført når barnehagedagene normaliseres.

 

Bjørg Tveito Lundefaret
ordfører

05. august 2020

Sommeren går mot slutten og mange av oss er tilbake på jobb. Sommeren 2020 vil bli husket som den sommeren da de fleste av oss var mye i nærområdet, da det var svært lite festivaler og andre arrangement å besøke, og der været kunne vært bedre.

Men vi vil også huske svært mye besøk i kommunen vår, campingplassene, spisestedene, golfbanen og Telemarkskanalen kan melde om gode besøkstall.

Det er vi glade for i et år der vår og forsommer bød på store utfordringer for mye av næringslivet i kommunen. Mange av våre overnattingsbedrifter, spisesteder og annet innenfor reiseliv har korte sesonger, derfor er det gledelig at det meldes om gode besøkstall etter at de fikk åpne.

Foreløpig er det ingen nye smittetilfeller av covid 19 i Nome, likevel er det bekymringsfullt å følge med på utviklingen i andre deler av landet, så smittevernsreglene er fortsatt høyst aktuelle.

Testkapasiteten er god, sånn at de som har behov for testing, vil få dette.

Nome kommune har et ekstra fokus på ansatte innenfor helse og omsorg, samt oppvekst, og nye rutiner sendes i disse dager ut til alle helseinstitusjoner samt skoler og barnehager.

Besøksforbudet på helseinstitusjonene ble opphevet før ferien, men følgende regler gjelder:

"Pårørende eller andre som har vært på utenlandsreise siste 10 dager, også til land utenom Norden som ikke er omfattet av karanteneplikt, bør ikke komme på besøk før 10 dager etter hjemkomst. Hvis de testes for SARS-CoV-2, bør de ikke komme på besøk før negativt prøvesvar foreligger.»

Pasienter/beboere kan ta imot gaver, blomster og lignende. Det er ikke behov for spesielle forholdsregler, men viktig å følge generelle råd for håndhygiene, da dette vil forebygge indirekte kontaktsmitte.

En stor takk til alle for de hensyn som tas, noe som har bidratt til at vi fortsatt ikke har nye smittetilfeller i Nome. Det er et mål å unngå nye tilfeller, derfor er det viktig at vi fortsatt husker å holde avstand; i kassakøen på butikken, på spisestedet, i kantina på jobben og over alt ellers.

Host fortsatt i armhulen, test deg om du har luftveissymptomer og fortsett og vask hender og bruk desinfeksjonsmiddel.

Og nyt fortsatt sommeren!

 

Mvh
Ordfører Bjørg

26. august 2020

Nytt møte i beredskapsledelsen, det er ingen smittede i Nome pr i dag.

Folkehelseinstituttet anbefaler at alle personer med symptomer på covid-19 testes raskest mulig.

Dette inkluderer alle med nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptomer som kan skyldes covid-19.Her i Nome gjelder følgende: Henvendelser som kommer inn før kl. 11 vil bli satt opp til test samme dag, ellers blir man satt opp neste dag.

Nome legesenter tester hver dag fra kl 12. De sender ut sms-svar på testen, dette kan man også få via HelseNorge etter ca 1-2 døgn. Ved positiv test vil man bli oppringt. Man må da være forberedt på å bli oppringt fra et ukjent nummer, og besvare telefonen.

I Beredskapsledelsen er det stort fokus på at smittesporing skal være operativt til en hver tid om utbrudd skulle dukke opp i vår kommune. Testresultater kommer fra sykehuset til «alle døgnets tider», derfor er det viktig å ha en døgnkontinuerlig beredskap.

Det kan ellers meldes at barnehager og skoler er i full gang, og at det meste går på skinner, men med de restriksjoner som gjelder.

Det er åpnet for besøk til Bjervatun Alderspensjonat og Nome sjukeheim. Følgende gjelder da: Fysiske besøk må avklares med institusjonen i forkant. De besøkende må forberedes på gjeldende rutiner og smittevernrådene følges. Antall besøkende må ikke være mer enn 2.

Husk fortsatt; det viktigste den enkelte kan gjøre er å følge de regler som gjelder med avstand og håndvask!

 

Mvh
Ordfører Bjørg

13. november 2020

Smitten i Norge har økt raskt de siste ukene. Det er nå betydelig spredning i alle landets fylker. Smitte skjer i hovedsak i forbindelse med lokale utbrudd, arbeidsinnvandring og klynger.  

Derfor - følg reglene!

Det er pr. i dag ingen nye smittede i Nome.

Under hele koronaperioden har kommunene i Vestfold og Telemark hadde ukentlige teams-møter med Fylkesmannen. I møtene informeres det om aktuelle saker både fra statens og kommunenes side. Samme dag har Nome kommunes beredskapsledelse møte, der det blir gitt informasjon fra møtet med Fylkesmannen, i tillegg drøftes aktuelle lokale saker.

Kommuneoverlegen deltar i møtene, og informerer om situasjonen i Nome, vedrørende testing, og annet. Kommuneoverlegen har ansvar for både Midt-Telemark og Nome, derfor får vi også god informasjon om hva som er aktuelt i nabokommunen, noe som i stor grad berører også vår kommune. Vi har i perioder også hatt felles beredskapsmøter i de to kommunene.

I sist møte i beredskapsledelsen var det fokus på smittesporingsarbeid, og det oppfordres til at alle innbyggere holder en viss oversikt over sine nærkontakter.

Det er nå smittetilfeller i våre nabokommuner Midt-Telemark og Skien. Det er ingen restriksjoner i forhold til å krysse kommunegrensene, men Erna anbefaler fortsatt at vi holder oss mest i hjemmet.

Ta smittevern på alvor – hold deg hjemme om du føler luftveisplager, vask og sprit hendene, og hold avstand.

Gjør det hyggelig i heimen – tenn stearinlys, unn deg litt ekstra å spise  – alt blir bra💜

 

Bjørg Tveito Lundefaret
ordfører

6. november 2020

Vi har ingen nye smittede i Nome denne uka.
Smitten har økt raskt de siste ukene, og det er betydelig smitte i alle landets fylker.  Med bakgrunn i dette, har kommunene i Vestfold og Telemark i dag hatt møte med Fylkesmannen.

Utbredelsen er variabel i de ulike delene av fylket, derfor er det enighet om å dele kommunene inn i soner.

Her er oversikt over soneinndeling for Nome samt våre nabokommuner:
Klikk for stort bilde 

  
Følgende regionale råd er i dag vedtatt innført – merk at Nome er i sone 2, og ikke berørt av de fleste tiltakene:

Klikk for stort bilde  

Det er fortsatt anledning til å delta på aktiviteter for barn og unge i egen kommune.

Den store kinodagen i morgen arrangeres som planlagt, men med følgende råd:

Smittevern:
Hold deg hjemme hvis du er syk.

I vestibylen:
Hold avstand minst EN meter. Pass spesielt på ved boksalg, billettluke, kiosk og ved inn og utgang av Storsalen.
Vask hender, bruk sprit.

I storsalen:
Minimum EN stol mellom hver person/husstand.
Bruk utgangen mot idrettsbanen etter filmen. Sitt i ro under filmvisning.

Vi er nabo med kommuner i sone 1. Det anbefales spesielt høyt fokus på smittevern ved besøk utenfor kommunen.

Det legges foreløpig ikke begrensninger på arbeidspendling over kommunegrensene, likevel er det fornuftig å vurdere hjemmekontor om en pendler inn/ut av kommunen, da selvfølgelig i samråd med arbeidsgiver.

Som nevnt, nasjonale råd gjelder for vår kommune:

 • Unngå unødvendige reiser innenlands
 • Maks 20 personer på private sammenkomster på offentlige steder og i leide lokaler
 • Hold deg mest mulig hjemme, anbefaling om maks 5 gjester i tillegg til de du bor sammen med
 • Restauranter, kafeer, barer – ikke slippe inn gjester etter kl 22, skjenkestopp ved midnatt
 • Kollektivtransport – hold minst en meters avstand, eller benytt munnbind


Ellers; hold deg hjemme om du har symptomer på sykdom, vask hender og hold avstand.

Husk – om alle forholder seg til disse retningslinjene, kan vi unngå smitteutbrudd!

Ta vare på hverandre!

Bjørg Tveito Lundefaret
ordfører

30. juni 2020

Ved inngangen til sommeren er mye på veg tilbake til det normale i samfunnet – heldigvis. Vi kan treffe hverandre igjen, de fleste er tilbake på jobb, og barna er igjen i full aktivitet. Likevel er vi ikke ferdige med Covid-19 – det kan komme nye bølger av smitte. Derfor, når vi nå går inn i ferie de fleste av oss; husk fortsatt å ta forholdsregler! Det er fortsatt viktig å vaske hender og holde deg heime om du har symptomer på luftveisinfeksjon.

Vi ønsker alle hjertelig velkommen til Nome også dette året, men legger ved følgende oppfordring

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

God sommer til alle!

Mvh
Ordfører Bjørg

 

 

15. mai 2020

Det er ingen nye positive koronatester i Nome denne uke.

Samfunnet begynner og normaliseres, selv om smitterestriksjoner fortsatt er like viktige å overholde.

Skolene har startet igjen; med fortsatt noe hjemmeundervisning, litt ekstra uteskole samt stor fleksibilitet går dette bra. Personalet melder om at det går mye tid til vasking av hender, men sånn må det være i en tid framover.

Butikkene har igjen normal åpningstid, og spisesteder og puber med mulighet for mat-servering er åpne igjen.

Det er opp til oss alle om dette kan fortsette – vi har alle et ansvar for å ivareta smittevern og følge de regler som gjelder!

Det er i dag to dager til 17. mai. Det legges opp til en annerledes markering av nasjonaldagen dette året. Tusen takk til representanter fra Helgen, Lunde og Ulefoss for godt samarbeid, og til god koordinering fra kommunens kulturetat! Ta del i arrangementene der det er mulig – se på bilkortesjen, spis is og se på filmen som legges ut kl. 20 søndag kveld – den skal vise et resyme av 17. mai 2020 i Nome.

Jeg ønsker alle en fin nasjonaldag, og gleder meg til å bruke resten av dagen i dag på å besøke barnehager, gå i tog med dem og dele ut is!

Gratulerer med dagen på søndag!

Bjørg Tveito Lundefaret

10. mai 2020

Jeg er glad for å kunne melde at det ikke var nye positive tester på korona i Nome sist uke. Testkapasiteten er økt, sånn at alle med symptomer nå kan testes. Dette er viktig nå når samfunnet gradvis åpnes igjen.

Kommuneoverlege Kristin Sekse (her i teams møte med beredskapsledelsen i Nome kommune) informerer om hva som skjer ved en positiv test:

1. Kommuneoverlegen får telefon med beskjed om kven som er smitta.
2. Smittesporingsgruppa startar arbeidet umiddelbart etter positivt svar på prøve:
3.- Smittesporingsgruppa tek kontakt med den smitta og startar å kartlegge nøye alle moglege nærkontaktar til den smitta. Nærkontaktar er definert som alle som har vore saman med personen med mindre enn 2 meters avstand, i meir enn 15 minutt, sidan dagen før personen utvikla symptom (feber, hoste, tungpust f.eks).
4.- Sporingsgruppa tek også kontakt med arbeidsplassen til den smitta, dersom dette er aktuelt, og informerer om smitte. Arbeidsplassen vil også følgje opp informasjon om eventuelle nærkontaktar.
5. - Vidare blir alle nærkontaktar sett i karantene, og får nøye instruks om å la seg teste dersom dei utviklar luftvegssymptom.

Kommende uke åpner resten av skolene gradvis igjen, sånn at etter 17. mai er alle elever tilbake til ordinær skolegang. Det er fortsatt viktig med stort fokus på smittevern, på skolene kreves blant annet stor avstand mellom elevene. Det er derfor nødvendig å benytte rom som til daglig ikke er undervisningsrom. Stor takk til personale som siden stengingen har drevet alternativ undervisning, og lykke til med reåpning av skolene!

Det er endelig mulighet for å besøke beboere på sjukeheimen igjen, riktignok med restriksjoner inntil videre. Dagavdelingen på sjukeheimen åpnes denne uke på Lundetunet. Dagavdelingen på Ringsevja er også åpen igjen fra 11. mai. Begge har i starten et begrenset tilbud. Kafeene ved eldresentrene er etterlengtet, og åpner igjen 18. mai, også her med et begrenset serveringstilbud i starten, men den gode praten og kaffekoppen er det igjen mulighet for. Vi er glade for at spisesteder i kommunen får også åpne igjen, vi bør være gode på å benytte disse tilbudene nå, tilbud som har vært pålagt stenging i to måneder.

Vi nærmer oss 17. mai, med en feiring dette året som vil være preget av koronarestriksjoner. Endelig program kommer i Kanalen, på kommunens hjemmesider og her på sosiale medier når det er klart. Men møt opp der det er muligheter, og ta del i feiringen av nasjonaldagen vår! Husk reglene som fortsatt gjelder; hold avstand, vask hendene og hold deg hjemme ved luftveissymptomer.

 

Bjørg Tveito Lundefaret

02. mai 2020

Vi har kommet til mai i 2020, etter å ha vært gjennom snart to måneder som har vært sterkt preget av forholdsregler og frykt for COVID-19. Samfunnet begynner med små skritt å åpne igjen, til glede for de fleste.

Barnehagene er i gang, skolene er gradvis i gang og all respekt til alle ansatte som tar dette «på strak arm» og legger godviljen til for at dette skal fungere.

På mandag starter kulturskolen igjen med undervisning, som nevnt, hverdagen er på veg tilbake. Mange av oss er svært glade for at frisørene igjen er i gang:)

Likevel, både på nasjonalt og lokalt nivå er det fortsatt høy beredskap, og vil være det i lang tid. Det planlegges for nye smittetopper, så kan vi håpe behovet ikke kommer for utvidede tilbud.

Alle skal føle seg trygge på at om en blir syk, og så syk at en trenger behandling, så er sykehus og kommuner rigget for dette. I midt-fylket jobbes det nå med en felles avdeling innenfor pleie og omsorg spesielt med tanke på COVID-19 pasienter, sånn at vi er sikre på å ha både plass og ressurser om behovet skulle melde seg.

Sist uke hadde vi to nye positive tester i Nome. Disse har over tid vært i karantene, smittesporing er utført og pasientene blir fulgt opp av helsepersonale ved behov.

Den store dugnaden gjelder fortsatt - hver enkelt av oss må bidra for å smittetallene holde nede. Det er spennende å se om antall tilfeller vil øke nå når samfunnet som nevnt åpnes gradvis opp igjen.  Det er gledelig å se campingbiler på vegen igjen, og at campingplassene langs Telemarkskanalen fyller seg opp. Det er viktig for det lokale næringslivet.

Men husk; Fortsatt grundig håndvask, hold avstand og unngå folkemengder. Parallelt med at samfunnet åpnes opp igjen, skal testkapasitet og gjennomføring økes betraktelig. Det er nå åpnet for å teste alle som har luftveissymptomer for Covid-19. I Nome skjer testing foreløpig etter avtale med fastlege og ved stor pågang vil de som er i risikogruppene prioriteres først.

Nå som butikker og andre tilbud igjen gradvis åpner; husk å handle lokalt!

Fortsatt god mai helg!

 

Bjørg Tveito Lundefaret

26. april 2020

Kjære innbyggere i Nome!

En status før vi starter på ei ny uke.

Sist uke ble det registrert to nye corona tilfeller i Nome. Totalt har fem testet positivt, to er erklært friske igjen. Ingen fra Nome har så langt vært innlagt på sykehus pga corona.

Barnehagene startet som kjent opp igjen på tirsdag. Oppstarten har gått bra, vi har fått god hjelp av det fine været, men først og fremst av positive og dyktige ansatte som tar utfordringene og bidrar til at barna har trygge dager i barnehagen.

GJENÅPNING AV SKOLE/SFO

Myndighetene har nå bestemt at 1.-4. trinn og SFO i grunnskolene over hele landet skal åpnes igjen fra og med 27. april. Holla 10-årige skole og Lunde 10-årige skole planlegger denne uka for å organisere og tilrettelegge så godt som mulig, og sikre at personalet får opplæring i smittevern.  

Vi forholder oss til myndighetenes råd, og «Veileder om smittevern for 1.-7. trinn under covid-19 utbruddet» fra Utdanningsdirektoratet følges opp.

Myndighetene gir klare råd om redusert antall personer som er tett sammen, ved å ha mindre grupper og fast ansatte for hver gruppe. Det er i veilederen tatt utgangspunkt i norm for lærertetthet, og denne sier en lærer per 15 elever på 1.-4. trinn, og en lærer per 20 elever på 5.-7. trinn. For å imøtekomme krav om faste grupper har Nome kommune bestemt at åpningstiden i SFO fra 27. april til 15. mai vil være fra kl. 0800-1530. 

Selv om samfunnet nå gradvis åpnes igjen, er det fortsatt svært viktig å følge de nasjonale retningslinjene, med håndvask, holde avstand, ikke være sammen i store grupper osv. I går meddelte kulturministeren at alle større arrangement er avlyst fram til 1. september. Det forteller ennå en gang om alvoret i situasjonen, og det er opp til oss å bidra til at samfunnet ikke må stenges ned på nytt, men heller gradvis kan gjenåpnes.

Vi har alle fått en ny påminnelse om hvor heldige vi er som bor i Norge, i dag vil jeg fremheve den fantastiske naturen. Den gjør at vi kan komme oss ut, noe som bidrar, som Odd Nordstoga sa på NRK i dag, positivt til både kropp og sjel.

Nyt søndagen!

Bjørg Tveito Lundefaret

18. april 2020

God morgen!

Denne uke fikk vi en ny positiv test på korona i Nome. Totalt antall smittede er nå tre personer.

Som kjent begynner myndighetene nå å åpne deler av samfunnet igjen.

Barnehagene skal åpne kommende uke, SFO og skole starter gradvis opp uken deretter.

Vi ser butikker åpner igjen, og frisører, fysioterapeuter og andre tilbud der det er nærkontakt mellom mennesker har anledning til å åpne fra 28. april, med strenge restriksjoner.

Hytteforbudet oppheves også fra kommende uke, dette gjelder også campingplasser, med restriksjoner - samtidig opprettholdes anmodningen om minst mulig reisevirksomhet.

Det viktigste når livet normaliseres gradvis, er at den enkelte av oss fortsatt husker på restriksjonene;  god håndhygiene, god avstand og maks 5 personer samlet.

Det er godt vi går mot lysere tider, sånn at vi kan være mye utendørs - bruke naturen vi har så mye av i Nome. Stor takk til alle som gjør mye for å holde veger og stier i god stand! Det har mange stor glede av nå.

Tilbake til barnehager; disse åpnes i Nome kommune på tirsdag - alle foresatte og ansatte har fått informasjon om tilbudet, som i starten vil være noe annerledes.

For å redusere smittefaren; skal barna være i mindre grupper og sammen med faste voksne. Derfor må åpningstiden i starten være noe redusert. Barna skal være mye ute, og foresatte skal i minst mulig grad inn i barnehagen. I tillegg skal barna ha med egen mat, for å redusere smitterisikoen ved matbordet. Myndighetene er klare på at smittefaren mellom barn er redusert i forhold til mellom voksne. Kommunelegen vår, Kristin Sekse, gir god informasjon til kommunens ansatte om hvilke forholdsregler som gjelder.

Lykke til - til alle ansatte som får en annerledes arbeidsdag i en periode, velkommen tilbake til alle barn!
Til foresatte - barna blir ivaretatt trygt og sikkert av dyktige ansatte i barnehagene våre😊

Som nevnt tidligere, har kommunen opprettet et lokalt næringsfond med tanke på næringsliv som har redusert omsetningen pga korona-situasjonen. Det har vært stor søkning på midlene og utdeling skjedde nå på fredag. Vi håper det har bidratt litt over den første kneika. Det er mulig det vil komme nye søkemuligheter.

Nå som tilbudene igjen åpner, er det viktigere enn noen gang at vi som innbyggere benytter tilbudene, så sjekk det lokale tilbudet før du bestiller på nettet.

Det er en måned til 17. mai, feiringen dette året vil også bli annerledes. Jeg har invitert 17. mai komiteene til møte førstkommende mandag, så får vi se hva vi i fellesskap kan finne på som erstatning for den tradisjonelle feiringen.

God helg i Nome🌞

 

Bjørg Tveito Lundefaret

14. april 2020

Jeg håper alle har hatt en gode fridager, selv om påsken 2020 ble annerledes enn det som var planlagt for de fleste av oss.

Det er i løpet av påsken ikke kommet nye positive tester på Covid 19 i Nome.

Det er nok ulike årsaker til det, men jeg vil rose alle som tar de forholdsregler det er mulig å ta; vaske hender, holde avstand osv.

Nå er hverdagen tilbake, og som kjent, har regjeringen besluttet «å gjenåpne barnehager fra 20. april og SFO og skoler fra 27. april. Gjenåpningen skal skje gradvis og kontrollert, med nødvendige smitteverntiltak på plass.»

I Nome jobbes det nå med å få disse tiltakene på plass, og det vil bli gitt god informasjon til ansatte og foresatte i forkant av gjenåpningen.

Det er også åpnet for at bransjer med en-til-en kontakt, som eksempelvis frisører, fysioterapeuter, som ble pålagt å stenge i mars, kan åpnes igjen tidligst fra 20.april, men med strenge forskriftsmessige krav til smittevern.

Så minnes det om lokal tilskuddsordning for næringslivet i Nome og Midt Telemark. Gå inn på www.MTNU.no,  der finnes både informasjon og søknadsskjema.

 

Bjørg Tveito Lundefaret

7. april 2020

Det er nå registrert to smittede i Nome kommune i det vi går inn i en påskehøytid som vil være annerledes for de fleste av oss.

Først en hilsen til alle som skal jobbe eller være i beredskap i påsken. Stor takk til alle innen helse- og omsorg som stiller opp, er beredt til å ta ekstra vakter, og som kan være ekstra utsatt for smitte.

Takk også til alle andre som bidrar ekstra i disse tider.

Det er nå lettet litt på adgangen til å benytte idrettsanlegg og lekeplasser. Men husk at forholdsregler også gjelder der. Maks fem personer av gangen, to meters avstand samt flere skal ikke benytte samme leke.

Større forsamlinger er fortsatt ikke tillatt. Det har både i Nome og nabobygder vært flere tilfeller av ansamlinger av unge. Vi skjønner alle det er fristende, og frustrerende og ikke kunne opprettholde det sosiale livet i så stor grad som ellers. Likevel, følg anmodninger – så unngår vi smittespredning.

Med bakgrunn i behov for å styrke smittevernberedskap i Nome vedtok beredskapledelsen i dag å opprettholde vedtak om stenging av barnehager og skoler i første omgang til og med 17. april.

Det gis fortsatt tilbud til barn med foreldre med samfunnskritiske jobber, samt sårbare barn.

En stor takk til ansatte i skole og barnehage som har vist stor fleksibilitet ved å undervise digitalt, har fulgt opp elever pr telefon, har vaska og malt lokaler, spilt teater, lagd påskeaktiviter, gått på hjemmebesøk osv.

Tusen takk alle sammen – og god påske til alle!

 

Bjørg Tveito Lundefaret

3. april 2020

Når vi nærmer oss påskehøytiden, er det fortsatt kun en registrert smittet i Nome kommune.

Kommunen er i beredskap om det skulle bli flere syke i løpet av påsken, all honnør til alle ansatte som er klare til å bidra.

Vi vet ikke hvor lenge dette vil vare. Det er usikkerhet rundt når skoler og barnehager gjenåpnes. I Nome følger vi de nasjonale retningslinjene. Arbeidstakerorganisasjonene, med Utdanningsforbundet og Fagforbundet i spissen, er opptatt av hvordan ansatte, barn og foresatte skal ivaretas ved en gjenåpning av skoler og barnehager. Det er også kommunens ledelse. Vi kjenner ikke til i dag hva regjeringen bestemmer, men vi ser for oss at en gjenåpning må skje gradvis, sånn at ansatte skal være godt forberedt, og at smittevernstiltak skal ha høyeste prioritet.

Vi er på et vis satt på pause. Lokale bedrifter er pålagt å stenge sine virksomheter. Dette er alvorlig både for næringsaktører og for lokalsamfunnet.

Kommunestyret har derfor vedtatt å bevilge penger til et næringsfond som kan støtte opp om bedrifter som nå har problemer. Det er gjort vedtak om at det skal igangsettes arbeid som kan gi oppdrag til næringslivet vårt, og det skal i størst mulig grad benyttes lokalt næringsliv når varer og tjenester skal kjøpes inn.

Dette er en oppfordring også til deg som innbygger – støtt det lokale næringslivet, så vil tilbudet være der når livet normaliserer seg!

Minner om hvordan du kan forebygge smitte:

 • God hånd- og hostehygiene, prøv å unngå og ta deg i ansiktet
 • Vaske hendene ofte og grundig med såpe og vann, alternativt desinfeksjonsmiddel som inneholder alkohol
 • Unngå håndhilsing, samt kyssing og klemming utenfor hjemmet(!)
 • Hold god avstand til andre, og begrans antall du får besøk av til noen få
 • Friske barn kan være sammen både ute og inne, men i små grupper
 • Respekter regler for karantene og isolasjon
 • Hvis du har feber eller luftveissymptomer bør du isolere deg hjemme til et døgn etter at du er frisk

God påske alle, og ta godt vare på hverandre


Bjørg Tveito Lundefaret

30. mars 2020

Vi har nå fått det første tilfellet av koronavirus også i vår kommune.
Vedkommende kom fra utlandet, og har vært i karantene siden da, så smitterisikoen er liten. I dagens møte i beredskapsledelsen fikk vi informasjon fra kommunelegen om dette, samt at situasjonen i Nome var rolig.

Det er en bekymring at det kan bli manko på smittevernutstyr, dette jobbes det kontinuerlig med.
Kommunelegen anbefaler at vi forholder oss til de samme vedtakene som er fattet i Midt Telemark kommune, derfor er det i dag sendt ut pressemelding om at campingplasser og andre overnattingssteder pr nå ikke er åpne for gjester. Det er gjort unntak for arbeidstakere som leier rom eller hytter.
Nome kommune forholder seg til veilederen som kom fra Regjeringen i går vedr karantene- og innreiseregler, og har ikke vedtatt egen regler for dette.

Formannskapet får i morgen til behandling en første sak med tanke på å benytte næringsfonds-midler til støtte for bedrifter som opplever stor omsetningssvikt. Det er et mål at dette fondet skal bidra til å hjelpe det næringslivet som ikke får hjelp av støtteordninger fra staten gjennom denne krisen.

Så en viktig påminning – det er svært viktig i disse tider at alle forholder seg til de pålegg som er gitt for å unngå smittespredning. Det er pr i dag ikke lov til å ha større sosiale sammenkomster innendørs. Får en kjennskap til sammenkomster der en del mennesker er samlet, spesielt om det nytes alkohol, er kommunelegens anbefaling at det meldes til politiet.
Min anmodning er at dette nå tas på høyeste alvor, så får vi se fram til de gode dagene igjen der det er lov til å hygge seg i sosiale lag.

Ta vare på dere selv og hverandre!


Bjørg Tveito Lundefaret

27. mars 2020 Til næringslivet!

27. mars 2020

Dette ble presentert fra Regjeringen på en pressekonferanse i dag, og vil være et godt bidrag til bedrifter som nå har mistet store deler av sin omsetning, eller har fått pålegg om å stenge.

Vil dekke faste kostnader for å redde bedrifter

Kompensasjonsordninger for bedrifter

Regjeringen etablerer «kontantstøtte» for rammede bedrifter. Ordningen vil trygge arbeidsplasser slik at folk har en jobb å komme tilbake til. Dette er nødhjelp til bedrifter som har kostnader de ikke kommer unna.

To hovedmål:

1. Likvidetetsproblem skal ikke bli et soliditetsproblem, og vi skal unngå konkurser.

2. Sikre en trygghet i leverandørkjeden slik at samspillet vi er avhengig av, fungerer.

Ordningen er tilpasset norske forhold

Regjeringen trekker fram godt samarbeid med NHO, bankene og alle oss andre som bidrar med god innsikt og kompetanse til å støtte regjeringen og myndighetene i å velge riktige tiltak.

Ordningen oppsummert på 7 punkter:

- Det blir støtte for å dekke en andel av faste kostnader og vil være behovsrettet

- Støtten kommer rett på konto, utbetalinger så raskt som mulig slik at man kan imøtekomme trekk i nær fremtid. Målet er penger på konto innen 3 uker.

- Hver bedrift søker gjennom en nasjonal digital selvbetjent portal

- Søknad vil automatisk behandles. Det står vi godt rustet for i Norge der bankene og offentlige - - - instanser har samarbeidet godt i mange år, og datagrunnlaget er godt.

- Ordningen vil være midlertidig. For to måneder av gangen og vil kunne bli forlenget

Ordningen skal favne bredt. Ordningen skal rette seg mot bedrifter som har stor fall som følge av covid-19. Den skal ikke være bransjespesifikk. Regjeringen anslår en total størrelsesorden på 10-20 milliarder kroner hver måned

- Ordningen skal være så enkel som mulig både ved å benytte og administrere. Den er i samsvar med Statstøtteregelverket og sikre etterlevelse og kontroll. Bedriftene søker selv og står ansvarlig for å føre riktige opplysninger og at den er brukt i samsvar med ordningen. Ordningen skal ikke misbrukes. Tydeligere detaljer om en uke (neste fredag).

Ta kontakt med Midt Telemark næringsutvikling ved spørsmål

 

 Bjørg Tveito Lundefaret

26. mars 2020

26. mars 2020

Det er fortsatt ingen positive tester på korona i Nome.

Som vi ser i nasjonale media, er det svært variable prognoser for hvordan dette vil slå ut, og når vi vil få en smittetopp i vår region.

Som nevnt, det er en fordel at denne toppen dras ut, sånn at vi kan være best mulig forberedt om vi skal behandle mange syke samtidig. Det sjekkes i disse dager muligheter for å etablere egne sykerom i kommunen, sånn at en unngår smitte på våre institusjoner, som Nome sjukeheim, Ringsevja, boliger for psykisk utviklingshemmede og Bjervatun.

Dette kan være for pasienter som trenger pleie, men som ikke er i gruppen sykehusinnlagte.

Både Nome og Midt-Telemark kommune har gjort hastevedtak for å se på muligheten for å benytte midler tilhørende Midt-Telemark næringsfond. Midlene kan fungere som ei verktøykasse administrert av Midt-Telemark næringsutvikling for å hjelpe bedrifter i vanskeligheter. Det må lages statutter for disse midlene. Vi er enige om at dette kan være et godt bidrag til et næringsliv som i disse dager mangler inntekter.

Nome kommune har, på bakgrunn av Mattilsynet sin vurdering, opphevet vedtaket om forbud mot salg av smågodt.

Så en melding fra IATA:

VI ÅPNER ALLE VÅRE GJENVINNINGSTASJONER FOR PRIVAT LEVERING AV AVFALL
MANDAG 30. MARS OG
ONSDAG 1. APRIL I PERIODEN 08:00-15:00 BEGGE DAGER.

 

 Bjørg Tveito Lundefaret

24. mars 2020

24. mars 2020

Det er fortsatt ingen positive tester på korona i Nome.  Dette betyr dessverre ikke at ikke vi også vil bli rammet, men en hver dag uten smittede, gjør at kommunen kan settes bedre i stand til å møte de utfordringer som måtte komme.

Legesenteret fungerer som normalt, noen velger å avbestille sine timer, andre ønsker kun telefonkontakt. Mottaket på legesenteret er organisert sånn at en unngår smitte inne på legesenteret.

Både Nome sjukeheim, Ringsevja og Lundetunet er stengt for besøk for å unngå smitte.

Det betyr at en del savner sin daglige prat på senterene, oppfordringen er derfor å bruke telefonen. Ta en ekstra telefon til noen du vet sitter alene.

I tillegg jobbes det med en akuttelefon for barn og unge – denne er ennå ikke klar.

Vi har mottatt referat fra møte i Lunde handelstands forening. De oppfordrer til følgende:

Fortsett og handler lokalt hos frisør (en kan kjøpe produkter), klesbutikk (ta kontakt og gjør en avtale om butikken er stengt), malerforretingen, bokhandelen og andre lokale tjenesteytere eller butikker.

Gavekort – du kan også kjøpe et gavekort selv om butikken er stengt, det bidrar positivt til butikkens likviditet, samt at mottaker av gavekortet har noe å glede seg til når butikken åpner igjen!

Jeg støtter opp om denne anbefalingen!

Ta vare på hverandre!

 

 Bjørg Tveito Lundefaret

20. mars 2020

20. mars 2020

I dagens møte i beredskapsledelsen ble det informert om at vi fortsatt ikke har noen som har testet positivt på korona i Nome.

Kommunene er pålagt fra Fylkesmennene å planlegge for flere sengeplasser i egen kommune. Dette er noe helseetaten er i gang med. Mulige lokaler skal befares.  Det foregår nå mye bra jobbing i organsiasjonen. Vi er heldig og har mange dyktige og ansvarsbeviste arbeidstakere i vår kommune!

En  stor del ansatte i helse er testet, likevel er det også mange som ikke har gjennomført noen test, og pr i dag er det mangel på testutstyr. Selvfølgelig svært både beklagelig og kritikkverdig. Kommunelegen bedyrer at dette jobbes det med, med håp om en bedring av situasjonen. Ikke en ufordring som kan løses lokalt.

Fra oppvekstetaten meldes det om at nettundervisning for elever i mellom- og ungdomstrinnet fungerer bra, men at det på sikt er en større utfordring å sikre de mindre barna, uten egen pc, undervisning. Det jobbes her mer alternative løsninger.

Det er en stor bekymring også for næringslivet vårt. I første omgang er det de mindre bedriftene som preges av stopp i bestillinger og salg. MTNU er i dialog med mange av dem. I tillegg kommer det signaler fra regjeringen om såkalte redningspakker. La oss håpe dette kan bidra til at alle kommer over denne kneika.

Stor takk til alle som står på i denne krevende situasjonen!

Bjørg Tveito Lundefaret

19. mars 2020

Nytt om korona fra Nome kommune
Fortsatt har ingen testet positivt på korona i kommunen vår. Det tas hver dag nye tester, spesielt mange som jobber innenfor helse og omsorg er testet, men som nevnt, heldigvis alle negative hittil. Nome kommune jobber hver dag nå med forberedelser til at flere vil bli syke, det er spesielt viktig å ha ansatte tilgjengelig innenfor helse, om mange blir syke eller må i karantene samtidig.
Ellers er det viktig å følge de råd som gis; hold avstand til andre og vask hender.

Det er tøffe tider for mange, så selv om vi ikke kan besøke hverandre - så ta en ekstra telefon til venner og kjente, og tenk litt ekstra på de som bor alene akkurat nå.
Det kan også være krevende når barna våre ikke har sitt vante tilbud i skole og barnehage.
Det går heldigvis mot vår, så ta fram sykkelen og de lave skoa og vær ute i frisk luft.

Ta vare på hverandre - hverdagen kommer tilbake

Bjørg Tveito Lundefaret